Történet:
Ezt a tortát nem mostanában sütöttem meg..de, mivel a napokban újra szeretném elkészíteni, így eszembe jutott, hogy még nem osztottam meg Veletek. Amikor csináltam, nagyobbik kislány unokám..Csenge…nem győzte kivárni, hogy elkészüljön… 🙂 furton-furt 🙂 nyitogatta a hűtőszekrény ajtaját és mondogattta nekem: ” Mama, legalább a pici gombócokat hadd kóstoljam meg…” 🙂 Lehetett neki ellenállni? ..hát nem… 🙂
Mellesleg ez a torta, ha jól tudom 2010-ben „Az ország tortája” versenyben 2. helyezést ért el.
Hozzávalók:
Piskótához:
3 db tojás
3 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
fél kávéskanál sütőpor
Túrókrémhez:
fél kg túró, amit áttörünk
fél liter tej
4 dkg étkezési keményítő
10 dkg búzadara
10-12 dkg cukor
1 citrom lereszelt héja
1 teáskanál vanília kivonat vagy vaníliás cukor 1 csomag
fél dl tejszín
Tejfölös réteghez:
1,5 dl tejszín
500 gramm tejföl
10 dkg porcukor
fél citrom leve
8 gramm zselatin
fél dl víz
Kell még a tortához:
baracklekvár
6 db babapiskóta
1 kávéskanál fahéj
Elkészítése, mely egy 24 cm-es kapcsos tortaformában történik:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tortaformáz sütőpapírral kibéleljük.
A piskótához a tojások sárgáját fehéredésig a cukorral, sűrű krémmé keverjük.A lisztet és a sütőport átszitálva hozzá keverjük. A tojások fehérjét pici sóval kemény habbá verjük, majd több részletben a tésztához keverjük. A sütőbe tolva 15 perc alatt megsütjük.
Ha meghűlt a formából kivesszük, lehúzzuk róla a sütőpapírt óvatosan, majd kettévágjuk a torta alapot. Az alsó lapot vissza helyezzük a formába és baracklekvárral megkenjük.
Ezután a forma oldalát kibéleljük sütőpapírral.
A krémhez, a tejet simára keverjük a búzadarával, cukorral és a keményítővel, majd állandó keverés mellett sűrű krémmé főzzük.. Közben belereszeljük a citrom héját és hozzákeverjük a vanília kivonatát is. Ha vaníliás cukrot teszünk bele azt csak a végén adjuk hozzá, vagyis ha már a tűzről levettük a krémet.
A túróba keverjük a tejszínt, majd krumplinyomóval áttörjük. Mindezt bele keverjük az elkészített tejes krémbe, melyet kicsit hagyunk hűlni.
Ebből a krémből 4-6 evőkanálnyit félre teszünk, majd a többit elegyengetjük a formában lévő piskótalapon. Ezután rátesszük a másik piskótalapot is. Kicsit megnyomkodjuk, hogy egyenletes legyen alatta a krém. Ezt a lapot is megkenjük baracklekvárral.
A tejfölös réteghez a zselatint elkészítjük a leírásnak megfelelően. A tejfölt, a tejszínt és a többi hozzávalót botmixerrel habosítjuk, majd belekeverjük a nem túl forró és folyós zselatint is.
Mindezt a formában lévő második piskótalapra öntjük és elsimítjuk.
2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
A díszítéshez, a félretett krémből apró gombócokat formázunk és meghempergetjük az előzőleg aprítógépben morzsásított babapiskótában, amit fahéjjal ízesítünk.
Ezzel a morzsával megszórjuk a torta tetejét.
Ezután olyan étvággyal fogyasztjuk el, amilyennel csak akarjuk! 🙂
A receptet az interneten olvastam, ahol azt is olvastam, hogy „Juhász János” cukrász receptje volt a kiindulópont.