Sós karamelles csokitorta

Sós karamelles csokitorta

Történet:

Az idén is karácsonyoztunk és új évet is köszöntöttünk családi körben. Sok-sok mindent sütöttem, de ez a csokitorta különleges volt, azt hiszem mindenki számára.
Íme a recept…

Sós karamelles csokoládétorta
Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához:
15 dkg liszt
15 dkg cukor
2 db tojás
1 dl olaj
2 dl tej
1 evőkanál sütőpor
5 dkg kakaópor
Csokoládékrém:
5 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
10 dkg mascarpone
Karamellkrém:
15 dkg cukor
5 dkg vaj
3 evőkanál víz
15 dkg mascarpone
1 teáskanál só
Diszítéshez:
* csokigolyók

Elkészítés
A tészta hozzávalóit öntsük össze egy nagy keverőtálba, és kézi mixerrel 2 perc alatt keverjük simára.
Öntsük 20 cm-es, kivajazott-kilisztezett tortaformába, és 210 fokos sütőben süssük készre, kb. 40 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük.

Közben készítsük el a csokoládé- és a karamellkrémet. A csokoládékrémhez a csokoládét a vajjal vízgőz felett olvasszuk össze, majd keverjük bele a mascarponét.
A karamellkrémhez a cukorból és a vízből készítsünk sötét karamellt, /állandó kevergetéssel/, amikor kész, keverjük hozzá a vajat, melegítsük, míg felolvad a krém, majd keverjük hozzá a mascarponét és a sót is. (Utána már nem kell melegíteni!)

Mindkét krémet hagyjuk hűlni és szilárdulni. Amikor már elég szilárd, de még kenhető mindkét krém, vágjuk ketté a tortalapot, az alsó részét vastagon kenjük meg a karamellkrémmel, helyezzük rá a másik tortalapot, erre kerüljön a csokoládékrém, simítsuk el.
Fogyasztásig tartsuk hűtőben a tortát.

Díszítsük töltött csokigolyócskákkal.
Különleges ízhatású…nagyon finom csokitorta.