Sörös sajtkrémleves bajor kolbászkákkal és almával

Sörös sajtkrémleves bajor kolbászkákkal és almával

Történet:
Mikulás előtti napon döntöttem. 🙂 Nem lesz csokimikulás, nem lesz szaloncukor, nem lesz virgács…bár az lehetett volna.. 🙂 Lesz viszont finom ebéd vagy estebéd, persze desszert is.
A desszertet, a következő napokban fogom megosztani veletek.
Most lássuk csak
ezt a különleges ünnepi krémlevest. 🙂

 

Hozzávalók:
5 dkg vaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 nagy evőkanál liszt
1/2 liter félbarna sör (én prágait vettem)
1/2 liter húsleves vagy (fél liter víz és 1 db erőleves kocka)
20 dkg valamilyen érlelt sajt (én cheddar sajtot választottam)
só, fehér bors ízlés szerint
1 teáskanál őrölt szerecsendió
1 dl főző tejszín

A krémesebb állag elérése érdekében további:
2 evőkanál 20 %-os tejföl
1-2 kanál liszt

1 csomag ( kb. 40-50 dkg ) bajor kis kolbászkák, nagyobb áruházakban kapható!
2-3 db nagyobb alma

Elkészítés:

A hagymát apróra szeleteljük és vajon megfuttatjuk, majd hozzákeverjük a lisztet is.
Felöntjük sörrel és húslevessel, sózzuk és borsozzuk.
A sajtot előzőleg lereszeljük, majd hozzáadjuk a leveshez, ízesítjük szerecsendióval.
. Kb. 5 percig még forraljuk, felöntjük tejszínnel és ha szükséges, még a krémesebb állagért, akkor a tejfölt elkeverjük a liszttel és a forrásban lévő leveshez adjuk. Picit összeforraljuk.
A levest kézi botmixerrel krémesítjük.

A kolbászokat kis tepsibe helyezzük, alá kevés zsiradékot teszünk, majd 180 fokon sütjük a sütőben kb. 5-10 percig.
Az almákat szeletekre vágjuk, majd a kolbászok közé keverjük és további 5-10 percig együtt sütjük őket. Isteni íze lesz!

A levest tálkákba merjük, reszelt sajttal és almával díszítjük, mellé helyezzük a kolbászkákat is.

Akinek jobban tetszik, akár bele is darabolhatja a kolbászkákat a levesbe.

Lehet finom barna kenyérrel, vagy pirítóssal enni, de ezek nélkül is igen különleges és kiadós étel.

Az alaprecept a “Nők Lapja Konyhájából” származik, saját ízlésemre formálva. 🙂