Roskadó gyümölcskosár”…avagy vaníliás csokikrémmel töltött csokitorta, csokoládé kéregben…

Roskadó gyümölcskosár”…avagy vaníliás csokikrémmel töltött csokitorta, csokoládé kéregben…

Történet:
Minden tortakészítésemnek story-ja van. Miért is ez lenne a kivétel? Akkor, amikor egy jeles ünnepre készült…. 🙂 “Egyszem kisfiú” unokám, Zsombika 9 éves lett. A családban mindenki szereti a gyümölcsöket, különösen azokat, amelyek a mi kertünkben teremnek… 🙂 kivéve Zsombikát… Ennek ellenére mégis úgy döntöttem, hogy lesz rajta gyümölcs, legfeljebb “letakarítja” a tortáról.. és úgy fogyasztja el mert, hogy isteni finom a krémje, de a tésztája is.

Hozzávalók:
22 cm-es tortaforma

Tésztához:
20 dkg vaj
2 dl tej
2 evőkanál sötét kakaópor
/én holland kakaóport ha sználok mindig/
35 dkg cukor
/én nyirfacukorból készítetttem/
1,2 dl natúr joghurt
2 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
25 dkg liszt

Krémhez:
4 dl tej
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg vaj
5 dkg étcsokolásé, olvasztva
2 evőkanál sötét kakópor

Díszítéshez:
friss ananász
kiwi
málna, szőlő, nektarin, körte a “kertünkből” 😉
kockákra vágva.

Csokoládékéreghez:
10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé vagy
10 dkg tortabevonó
1 csík sütőpapír, a torta pereméhez méretezve

Elkészítése:
A tésztához vízgőz felett megolvasztjuk a vajat a tejjel, kakaóporral és a cukorral. /Ha nincs kedvünk ehhez, akkor a vajat mikróban felolvasztjuk, majd a többit hozzákeverjük/.
Ehhez a masszához adjuk a a joghurtot és a tojásokat, majd hozzákeverjük a sóval és szódabikarbónával elkevert lisztet.
A masszát ketté választjuk és külön-külön megsütjük, sütőpapírral bélelt tortaformában. 160 fokon kb. 20-25 perc alatt sül meg.
Amíg hűl elkészítjük a krémet:
Tejből és cukorból, pudingporból hagyományos módon pudingot készítünk. Kihűtjük, majd belekeverjük a lágy vajat és habosra kevergetjük. 🙂 Ezután hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és a kakaóport is.

Tipp: én gépi habverővel jól felvertem, amitől nagyon finom habos krémes állaga lett.

Csokikéreg elkészítése:
A sütőpapírcsíkot méretre vágjuk, a torta pereméhez igazítva.
A csokoládét darabokra törjük, majd vízgőz felett /vagy ha lusták vagyunk, akkor mikróban/ felolvasztjuk.
Az olvasztott csokoládét, a kanál domború részével rákenjük a papírcsikra. Majd hűlni hagyjuk.
A tortát megkenjük a krémmel, tetejére is “jócskán” kenünk. Majd sok-sok gyümölccsel megrakjuk.
Ezután a csokikérget a torta köré helyezzük úgy, hogy a csokoládés oldala legyen belül. Kissé rányomjuk a tésztára. Hagyjuk megszilárdulni. Akár néhány percre hűtőbe is tehetjük, majd óvatosan húzzuk le a sütőpapírt.
A legvégén az elkészült csokis “gyümölcskosarat” körbevesszük gyümölcsökkel, ezzel is mutatván azt, hogy mennyire roskadozik ez a kosár… 🙂

Hűtőben dermesztjük.

Isteni lett… 🙂