Reform karácsonyi diótorta

Reform karácsonyi diótorta

Történet:
2013.Karácsonyára is készülni kell, hiszen itt lesznek a gyermekeim és kicsi unokáim. Sütök és főzök megállás nélkül, édeset-sósat, majd sósat és édeset. Amit viszont most láthattok és olvashattok, az egy picit inkább a reformkonyhába való. 🙂

Hozzávalók:
A tésztához:
5 db tojás és 1 tojásfehérje
1 kicsi kanál citromlé
3-4 evőkanál nyirfacukor
6 dkg liszt /tönköly fehérliszt/
kevés margarin vagy vaj a sütőforma kenéséhez

A krémhez:
1 dl tej és 1 dl víz
1 tojássárgája
1 dkg liszt /tönköly fehérliszt/
13 dkg darált dió
8 dkg margarin vagy vaj
2 kiskanál rum
ízlés szerint nyírfacukor

Díszítéshez:
Tejszinhab, mandarin szeletek és színes csokidrazsé

Elkészítése:
A tojásfehérjét a citromlével kemény habbá verjük, majd folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját a cukorral, végül a lisztet és a diót.
Margarinnal kikent kerek sütőformába öntjük, majd előmelegített sütőben 170 fokon /légkeveréses/ szép aranybarnára sütjük.
A krémhez a tejet, a vizet a tojássárgájával és a liszttel simára keverjük, majd felfőzzük. Amikor besűrűsödött, levesszük a tűzről.
A diót a margarinnal, a rummal és a cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt főzött krémmel is jól összedolgozzuk.
A kerek tortalapot lapjában elfelezzük. Egyik részét megkenjük a krém harmadával, majd a tészta másik felét ráhelyezve, bekenjük a maradék krémmel és az oldalával is ugyanezt tesszük.

A díszítés tetszőleges, mindenki saját gondolatait és kreációit viheti bele. 🙂 Én a színes drazsékból karácsonyfát mintáztam és tejszínhabbal, mandarin szeletekkel díszítettem.

Pici unokáim nagyon örültek a tortának… 🙂