Történet:
Ez a torta annyira finom, hogy nem is tudok mást hozzátenni. 🙂 Talán annyit, hogy 2016. karácsonyán sütöttem meg és vidám piros színével kivívta mindenki figyelmét… 🙂
Hozzávalók:
Piskótához:
30 dkg liszt
1 dkg…igen 1 dkg.!. kakaópor /én hollandot használok/
11-12 dkg vaj
20 dkg porcukor
vanília esszencia kb. 2 kávéskanál
2 db tojás
csipet só
2,5 dl kefir
kb. 4 evőkanál piros ételfesték
5 gr. szódabikarbóna
5 gr. ételecet
Krémhez:
25 dkg mascarpone
10-12 dkg porcukor
1 evőkanál vanília esszencia
400 ml 30 %-os hideg habtejszín
Elkészítés:
Piskóta:
A liszthez hozzáadjuk a kakaóport, elkeverjük majd át is szitáljuk.
A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat is. Simára keverjük.
A kefirhez adjuk a sót és a színezőt is. Alaposan elkeverjük, majd a vajas masszához adjuk.
Hozzáadjuk a kakaós lisztet, majd csomómentesre keverjük.
A szódabikarbónát és az ecetet egy kis tálban elkeverjük. Ne ijedjünk meg, mert pezsegni fog. 🙂
Ezt a masszát egy 23-24 cm-es kapcsos tortaformába öntjük, melyet sütőpapírral kibélelünk.
175 fokra előmelegített sütőben kb. 30*35 perc alatt megsütjük. Tűpróba!
A tortát kihűlés
és a sütőpapír levétele után, 2-3 része vágjuk.
Krém elkészítése:
A szobahőmérsékletű mascarponét a porcukorral csomómentesre keverjük. A hideg tejszínt kemény habbá verjük, ha szükséges habfixálót is használhatunk, a cél elérése érdekében. 🙂
Mascarponéhoz adjuk, több részletben, majd elkeverjük.
A tortalapokat bekenjük ezzel a krémmel, az oldalát is bevonjuk vele.
Díszítésként én lefaragtam az egyik tortalap tetejét, melyet apró darabokra morzsoltam.
Ezt szórtam a torta tetejére. 🙂
Egy éjszakára hűtőszekrénybe tettem. isteni volt! 🙂
Valahol az interneten láttam ehhez hasonló receptet.