Történet:
Megígértem, hát megsütöttem… Névnapokra és csak úgy. Ez a recept nálam a klasszikus változata, ennek a finomságnak. Persze ezt mindenki döntse el saját maga…
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
1 csapott teáskanál sütőpor
15 dkg vaj
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 db tojássárgája
1 evőkanál tejföl
Túró töltelékhez:
3 db tojás
50 dkg túró
15-20 dkg cukor
2-3 evőkanál búzadara
1 db citrom
ízlés szerint mazsola /nálam most nem volt…/
Habjához:
3 db tojás fehérje
10-15 dkg cukor
baracklekvár /ízlés szerint/ a tészta kenéséhez
Díszítéshez:
„Folyós” baracklekvár
Elkészítése:
A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk.Belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, tojássárgájákat és a tejfölt. Összegyúrjuk és minimum fél órára hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a túrótölteléket:
3 db tojást szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot készítünk. A túrót villával összetörjük, belekeverjük a cukrot, mazsolát. A tojássárgájával, búzadarával, a citrom reszelt héjával „sűrítjük”, majd legvégül a habot is beleforgatjuk.
A tésztát hűtőből kivéve kinyújtjuk és nagyjából egy 25×30 méretű tepsibe nyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon 5 percig sütjük.
Majd kivesszük, jól megkenjük baracklekvárral ráöntjük a túrótölteléket és vissza is tesszük a sütőbe, addig sütjük míg azt látjuk, hogy körben barnulni nem kezd.
Ezután kivesszük a sütőből.
Elkészítjük a habot:
A tojásfehérjéket elektromos habverővel, közepes fokozaton felverjük a cukorral. Addig verjük, amíg fényesedni és keményedni nem kezd. Mindezt a túrótöltelékre halmozzuk, majd egy villa segítségével „fodrokat” rajzolunk rá.
A sütőt 150 fokra visszavesszük, így helyezzük újra be a tésztát. Addig sütjük, amíg kiszárad a hab…vagy inkább enyhén világos barnára nem sül. Pár perc!
Felszeletelés után, amikor tálaljuk baracklekvárral picit meglocsoljuk.
Nagyon finom!