You are currently viewing Rákóczi túrós

Rákóczi túrós

Történet:

Megígértem, hát megsütöttem… Névnapokra és csak úgy. Ez a recept nálam a klasszikus változata, ennek a finomságnak. Persze ezt mindenki döntse el  saját maga…
Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt

1 csapott teáskanál sütőpor

15 dkg vaj

5 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

3 db tojássárgája

1 evőkanál tejföl

Túró töltelékhez:
3 db tojás

50 dkg túró

15-20 dkg cukor

2-3 evőkanál búzadara

1 db citrom

ízlés szerint mazsola /nálam most nem volt…/

Habjához:
3 db tojás fehérje

10-15 dkg cukor

baracklekvár /ízlés szerint/ a tészta kenéséhez

Díszítéshez:
„Folyós” baracklekvár

Elkészítése:
A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk.Belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, tojássárgájákat és a tejfölt. Összegyúrjuk és minimum fél órára hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a túrótölteléket:

3 db tojást szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot készítünk. A túrót villával összetörjük, belekeverjük a cukrot, mazsolát. A tojássárgájával, búzadarával, a citrom reszelt héjával „sűrítjük”, majd legvégül a habot is beleforgatjuk.

A tésztát hűtőből kivéve kinyújtjuk és nagyjából egy 25×30 méretű tepsibe nyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon 5 percig sütjük.

Majd kivesszük, jól megkenjük baracklekvárral ráöntjük a túrótölteléket és vissza is tesszük a sütőbe, addig sütjük míg azt  látjuk, hogy körben barnulni nem  kezd.

Ezután kivesszük a sütőből.

Elkészítjük a habot:
A tojásfehérjéket elektromos habverővel, közepes fokozaton felverjük a cukorral. Addig verjük, amíg fényesedni és keményedni nem kezd. Mindezt a túrótöltelékre halmozzuk, majd egy villa segítségével „fodrokat” rajzolunk rá.

A sütőt 150 fokra visszavesszük, így helyezzük újra be a tésztát. Addig sütjük, amíg kiszárad a hab…vagy inkább enyhén világos barnára nem sül. Pár perc!

Felszeletelés után, amikor tálaljuk baracklekvárral picit meglocsoljuk.

Nagyon finom!