Történet: Mint, már említettem a múlt hétvége „Cunimama” születése napjának jegyében telt el, aminek következménye nem csak az ünneplés, hanem természetesen a sütés és főzés is. Most egy különleges krémleves receptjét osztom meg veletek, amit egyébként Velencén készítettek el, az ott megrendezett Tökfesztiválon. Annyira megtetszett, hogy felvettük a „szülinapi menü” listájára is.
Hozzávalók:
80 dkg bármilyen sütőtök
1 szál póréhagyma
1 fej vöröshagyma
1 db tojás
2,5 dl tejszín /főzőtejszín/
1 db zöldségleveskocka
só, bors
szerecsendió /reszelt/
5 dkg reszelt sajt
1-2 evőkanál vaj
Elkészítése:
A tököt meghámozzuk vigyázva, hogy el ne vágjuk a kezünket. Majd kockákra vágjuk. A hagymákat is megtisztítjuk és apróra vágjuk. A vöröshagymát kevés vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a tököt és tovább pároljuk. Kb. 8 dl vízben feloldott zöldségleveskocka levével fölöntjük. Így főzzük további 10 percig, majd pürésítjük botmixerrel. Hozzáadjuk a felkockázott póréhagymát és a reszelt sajtot is, ezzel együtt főzzük tovább kb. 10-15 percig. Ekkor fűszerezzük. A tojást keverjük össze és a tejszínnel együtt verjük fel, adjuk hozzá a levesünkhöz. Amikor ezt megtettük, akkor kicsit melegítsük fel a krémlevest, de ne forraljuk. Ha úgy érezzük, hogy sűrű, akkor kevés tejjel lehet rajta segíteni.
Tálaláskor, én pirított tökmaggal hintettem meg…nagyon finom volt! 🙂
Képeken a tökleves tálalva, valamint Csenge, Zselyke (pici lány unokáim) a „tökös” kislány társaságában…. 🙂