Nosztalgia…avagy a régi idők töltött káposztája…

Nosztalgia…avagy a régi idők töltött káposztája…

Történet:
Imádjuk a töltött káposztát, az év bármely szakában megfőzzük és megesszük. Nemcsak ünnepek alkalmából. Ezt a töltött káposztát meg különösen, hiszen anyósom nagyon-nagyon régi, és különleges receptje alapján készítjük minden alkalommal.

Hozzávalók a töltelékhez:
1 kg darált sertés lapocka
10 dkg rizs
1 közepes vöröshagyma
1 csapott evőkanál só
őrölt bors ízlés szerint
1 csapott evőkanál pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
1,5 dl víz

Rántáshoz:
1 dl olaj
1,5 evőkanál liszt
1 közepes vöröshagyma
1 teáskanál pirospaprika
0,5 liter víz

2 kg savanyú káposzta
1 Közepes savanyított fejeskáposzta a töltelékek “bebugyolálásához”
3 evőkanál szárított csombor /borsikafű/
1 csokor kapor
köménymag
bors

Elkészítése:
Töltelék:
A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A rizst forró és lobogó vízbe beleöntjük, 20 percig fedő alatt tartjuk (nem főzzük vagyis félrehúzzuk a lábost a tűzről). Amikor ezzel meg vagyunk, a húst, a rizst, a sót, a pirospaprikát az aprított hagymákat, a tojást, a másfél deci vizet és egy csapott kávéskanál őrölt borsot egy tálba tesszük, és jól összedolgozzuk.Nem baj, ha egy-két órát áll, mert az ízek igy jobban összeérnek.
Ez a mennyiség a gombócok nagyságától függően 10-15 db lesz.

Amikor a töltelékkel készen vagyunk, a fazékba, amiben a káposztát fogjuk megfőzni, beletesszük az olajat, az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre dinszteljük. Beletesszük a lisztet, majd a pirospaprikát, egy kicsit dinszteljük, de arra vigyázzunk, hogy oda ne égjen. Ezután felöntjük fél liter vízzel.
Az aljára beletesszük a káposzta felét,majd a csombor és a kapor egy részét rászórjuk, ízlés szerint megszórjuk borssal és köménymaggal. Kanállal kikanyarítunk a húsból egy gombócra valót és betekerjük egy káposztalevélbe. Ha vastag a káposztalevél, akkor a fő eret ki lehet belőle vágni. Egyenként beletesszük a gombócokat a lábosba a káposztára, ha ezzel végeztük, akkor a káposzta megmaradt részével betakarjuk. Ismét csomborral, kaporral, köménnyel és borssal megszórjuk. Megj.: A csombort nem szabad túladagolni!
Ha maradt káposztalevél, akkor ráteríthetjük a tetejére. Ekkor felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és fedő alatt kb. másfél órát főzzük, közepes lángon. Időnként a lábos fülét megfogva rázogassuk meg, vízszintes körmozgással, hogy oda ne égjen!

Tálaláskor tejföllel és csípős paprikával díszíthetjük

.