Történet:
Újra itt vagyok, némi kihagyás után. Rengeteg a restanciám, már nem is mondok semmit… 🙂
Na szóval..volt egyszer egy Bálint-nap, aminek egyesek szerint nincs hagyománya nálunk, sőt ilyen személy nem is létezik, mondják.. De, ha utána keresünk azért, csak találunk valamit…ugye-ugye?
Én azért úgy gondolom, hogy mindenki belátása szerint ünnepelje, vagy ne ünnepelje a Bálint napját.
Ezen a napon nagyon szép idő volt nálunk, a hangulatom is igazodott az időhöz, így főztem és sütöttem is ezt-azt.. 🙂
Ha már Bálint-nap, akkor legyen a torta is hozzá illeszkedő „mondanivalójában”… női szeszély… 🙂
Hozzávalók:
20-22 cm-es tortaformához..én az alkalomhoz illően „szív” alakú tortaformában sütöttem… 🙂
Tésztához:
15 dkg vaj, vagy margarin
15 dkg porcukor
6 tojás sárgája
fél csomag sütőpor
18 dkg liszt
Töltelékhez:
15 dkg baracklekvár…saját 🙂
5 dkg darált dió … Erzsi mamától..
🙂
Díszítéshez:
6 tojásfehérje
12 dkg kristálycukor
12 dkg porcukor
5 dkg baracklekvár
5 dkg dió
Elkészítése:
A tésztához habosra keverjük a puha vajat, vagy margarint a porcukorral, egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
A masszát sütőpapírral bélelt torta formába öntjük.
160 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Ha kihűlt kivesszük a formából és óvatosan két lapba vágjuk. Megkenjük a lekváros dióval.
A díszítéshez, a tojásfehérjét kemény habbá verjük a kristálycukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a porcukrot is. Gépi habverővel mindezt.
A hab felét a torta közepére halmozzuk és villával kicsit megturkáljuk, csúcsokat képezünk… 🙂 a másik felét nyomózsákba töltjük és próbálunk rózsákat nyomni belőle a torta szélére.
A tortát egy sütőlemezre helyezzük, amit előtte sütőpapírral fedünk. Vigyázzunk a tortára szét ne essen.. 🙂
Előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük és 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük a habot.
Ha kihűlt, akkor a torta oldalát megkenjük baracklekvárral, majd darált dióval beszórjuk.
Azt kell mondanom, hogy aki evett belőle..mind a tíz ujját megnyalta utána. 🙂
Én is… 🙂
Urbán Gábor cukrász receptje alapján kézült a torta!