Történet:
Mostanában mindig túrós, vaníliakrémes, diós sütiket sütöttem. Mostanra igény keletkezett 🙂 a mákos félékre is. Az interneten találtam rá erre a különleges, ámde nagyon egyszerűen elkészíthető süteményre. Némi változtatással el is készítettem ezen a hétvégén.
Hozzávalók:
20 dkg darált mák (mindig frissen daráljuk, akkor nem lesz keserű!)
5 dkg kókuszreszelék
1 cs sütőpor
3 tojás
1 nagy, érett banán
2 ek kókuszolaj /nagyobb áruházakban és bioüzletekben kapható/
1 db alma
1 dl nyírfacukor
1-1 marék mazsola, aszalt szilva vagy aszalt sárgabarack /rumba áztatva/
1 kiskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
1 kiskanál vanília aroma
1 dl víz
Elkészítése:
A mákot összekeverjük a kókusszal, az édesítővel, a tojásokkal, a fahéjjal, kókuszzsírral, citromhéjjal, vaníliával és a vízzel.
A banánt villával pépesítjük, és belekavarjuk. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és szintén beleforgatjuk, a mazsolát és az aszalt szilvát lecsepegtetve beleszórjuk. A végén beletesszük a sütőport.
A jól eldolgozott masszát tepsibe öntjük, melyet előtte a kókuszolajjal és kevés liszttel megszórunk, majd előmelegített sütőben 175 fokon – légkeveréses állásban – 35 percig sütjük. Nem szabad kiszárítani, tűpróbával ellenőrizzük.
Én egy kisebb méretű tepsiben sütöttem meg 22×15 ez kb. 2-3 főre elegendő.
Tálaláskor kevés vaníliás porcukorral meghintjük.
Nagyon finom és nem mellesleg egészséges összetevőkből áll.