Lilahagymás pogácsa

Lilahagymás pogácsa

Történet:
Megsütöttem életem első pogácsáját! Lilahagymásat. A kislányok farsangi báljára. Feliratkoztam az óvodában a listára, melyen lehetőség volt mind édes, mind sós sütemény készítésére, hát én vagányan bevállaltam a sósat is – csekély tapasztalattal a hátam mögött. Izgultam is picit, mi sül ki vajon a kezeim közül… 🙂 Imádnivaló lett! Önbizalomból sajnos kevés van a tarsolyomban, nem is magamnak köszönhettem azt, hogy pillanatok alatt elfogyott, hanem a receptnek. 🙂 A “tökéletes pogácsa” receptjének, mely Stahl Judittól származik és mely receptet az egyik kedves Anyuka adta át nekem az oviban, a farsang előtti nap reggelén. Néhány hozzávaló, melyet használtam, eltér az eredeti recepttől, ezért is került be ez a pogácsa a reform ételek közé. Szakadt az eső, amikor be kellett volna szereznem a hozzávalókat, a lányokat nem tudtam rávenni arra, hogy mozduljunk ki bevásárolni, így hát úgy döntöttem, körülnézek, mi van a hűtőnkben, spájzunkban, amivel helyettesíteni tudom az eredeti hozzávalókat.

Hozzávalók:
A tésztához:
fél deci tej
1 tk. nádcukor
3 deka friss élesztő (én szárazat használtam, csak ez volt a kamrámban, arányosítottam, ahogy a papíron szerepel, a 9 dekás száraz élesztő 2,5 deka frissnek felel meg, tehát közel 11 deka szárazra van szükségünk)
10 deka teljes kiőrlésű tönkölyliszt
50 deka finomőrlésű (fehér) tönkölyliszt
2 tk. só
20 deka “kemény” kókuszzsír – hogy össze lehessen morzsolni majd a liszttel
1 tojás
2 deci joghurt

A töltelékhez:
3 db közepes fej lilahagyma vékonyra karikázva
5 deka kókuszzsír

a tetejére még egy tojás

(Az eredeti recept fehér cukorral, finomliszttel, vajjal és tejföllel dolgozik.)

Elkészítés:
1. A töltelékhez a hagymát megsózzuk, a kókuszzsíron puhára pároljuk és kihűtjük.
2. A tésztához a tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és félretesszük.
3. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval és elmorzsoljuk a kókuszzsírral. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a joghurtot és a tejben felfuttatott élesztőt.
4. Összegyúrjuk. Némileg lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk. Letakarjuk és 15-20 percig pihentetjük.
5. A tésztát ezután lisztezett deszkán 2 mm vastagra nyújtjuk, a hagymával töltjük és hajtogatjuk. A hajtogatás a következőképp történjen: a kinyújtott tésztán elkenjük a töltelék háromnegyedét. Ezután a tésztát gondolatban függőlegesen elharmadoljuk és a bal szélső tésztadarabot a középsőre hajtjuk, majd annak tetejére a jobb szélsőt. Az így kapott hosszú tésztacsíkot megkenjük a maradék töltelékkel. A tészta felső harmadát visszahajtjuk a közepéig, majd az alsó harmadát is a közepéig. Végül középen összecsukjuk mint egy könyvet. Lazán folpackba csomagoljuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
6. Sütés előtt a tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk és 3 centis (ha egészen apró pogácsákat szeretnénk) szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral fedett tepsibe sorakoztatjuk és kb. 30 percig kelni hagyjuk. A sütőt ezalatt 180 fokra előmelegítjük.
7. A megkelt pogácsákat felvert tojással lekenjük és a forró sütőben 15 perc alatt pirosra sütjük.

Két részletben sütöttem meg, az első adagot még aznap éjjel, kábé öt órányi hűtőben pihentetés után, 3 centis szaggatóval, 90 darabot. A második adag másnap délután sült ki, 4 centis szaggatóval, 43 darab, ennek a tetejére reszelt sajtot is szórtunk. A lyányok is gyúrtak, nyújtottak és szaggattak. 🙂 Az éjjel kisült pogácsák másnap délután is nagyon finomak voltak, egyáltalán nem száradtak ki.

Próbáljátok ki! 🙂