Történet:
Kedves vejem vegetáriánus, ezért időnként szakítok a hagyományokkal és próbálok olyan ételeket összeállítani, ami a családom többi tagjának ízlésével is egybeesik, na és persze neki is megfelel. 🙂
Ez a recept bátran mondom, mindenkinek ízlett. 🙂
4 Személyre
Hozzávalók:
4-5 db közepes méretű vöröshagyma – szálkákra vágva
8-10 db fokhagymagerezd – vékony lapokra szelve
2-3 evőkanál liszt
2-3 zöldségleveskocka – létezik bio kocka is..én azt használtam
zeller és petrezselyem zöldje
2 liter víz
3 dl tejszín (főzőtejszín)
2 kiskanál kurkumapor
só és bors
5 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj /extra szűz/
Krutonokhoz:
barna kenyér
bármilyen sajt lereszelve
3-4 gerezd fokhagyma
só
olívaolaj
Díszítéshez:
színes bors és parmezán
Elkészítése:
A leveskockákat a vízben feloldjuk. A vajon és az olívaolajon megdinszteljük a vöröshagymát és a fokhagymát úgy, hogy a vöröshagyma üveges legyen. Beletesszük a kurkumát, a petrezselyem felét és pár percig tovább dinszteljük. Ezután rászórjuk a lisztet, egy kis ideig még így sütjük, majd ráöntjük a zöldségkockás levet. Beletesszük a zeller zöldjét – amit előzőleg felaprítunk – , sózzuk, borsozzuk – ízlés szerint – majd kb. 10 percig főzzük még.
A legvégén beleöntjük a tejszínt, lassú tűzön forraljuk, majd a maradék összevágott petrezselyemzöldet is beleszórjuk. Figyelem! Nem ám szétfőzzük a vöröshagymát! J
A krutonokhoz a fokhagymát pépesre nyomjuk, 1 teáskanál durva sóval összekeverjük, és hozzáadjuk az olívaolajat. Kenhető állagú „masszát „kapunk, amivel bekenegetjük a kis kenyérszelet kéket, majd a reszelt sajtot rászórjuk.
Forró sütőben – légkeverésesben 200 fok, gázsütőbe 215 fok – megpirítjuk. kb 5 perc alatt elkészül.
Tálaláskor én színes borsot szórtam rá, de lehet még parmezánnal is bővíteni. 🙂
Az ötlet: a nosalty.hu-ról származik