You are currently viewing Kukacos Almatorta, avagy almakrémes diós torta

Kukacos Almatorta, avagy almakrémes diós torta

Történet:
Május 1. Anyák napja, május 1. Munka ünnepe, Május 1. Kulcs apukámék… és egy torta, ami a gyerekek örömére készült… 🙂

Hozzávalók:
Piskótához:
6 db tojás
12 dkg cukor
fél csomag sütőpor
15 dkg liszt

Almakrémhez:
3 db közepes alma
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja és leve
1-2 teáskanál őrölt fahéj
2-3 teáskanál vaj
4 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
kb. 1 evőkanál vaj

Díszítéshez:
kb. 5 dkg darált dió
1 csomag “kukac” formájú gumicukor

Elkészítése:
Piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből és a cukorból kemény habot verünk, majd ezután beletesszük a tojások sárgáját, végül óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet is.
Ezt a tésztát kb. egy 20-22 cm-es tortaformába öntjük, melyet előzőleg sütőpapírral kibélelünk. 160 fokos légkeveréses sütéssel kb. 40-45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt 3 részbe vágjuk.

A krémhez egy lábosba tesszük a hámozott és reszelt almát, 1 evőkanál cukrot, citrom héját és levét, a fahéjat és a vajat, majd addig főzzük, amíg teljesen elfő a leve, azaz szárazra karamellizáljuk. Kihűtjük. A tejből, a maradék cukorból és a pudingporból pudingot főzünk.
A kihűlt pudinghoz keverjük a vajat, az almás részt, egy kicsit botmixerrel krémesítjük, majd a tortalapokat megtöltjük, ezzel a finom krémmel. Oldalára is kenünk belőle.

Kis ideig hűtőszekrénybe tesszük, majd dióval panírozzuk az oldalát és a tetejére is szórunk.

Majd a gumicukrokat rápakoljuk a tetejére. Oldalába szúrkodjuk és a torta köré is teszünk. Tekeredjenek azok a “kukacok” 🙂

Nagyon nagy sikere volt, nem csak a gyerekek körében, hanem a felnőttek körében is. Mindenki a “kukacokkal” volt elfoglalva… 🙂

A recept Urbán Gábor “kezéből” került hozzám, melyen egy keveset én módosítottam..
Köszönjük! 🙂