Krémes rizsfelfújt

Krémes rizsfelfújt

Történet:
Egyik nap arról álmodtam, hogy olyan régen ettem rizsfelfújtat, szó szerint megkívántam. Épp ezért, ahogy időm engedte el is készítettem.

Ezt a finom változatot az interneten találtam.

Hozzávalók:
6 fő részére
A sütőforma előkészítéséhez:
1 ek vaj
A felfújthoz:
350 g rizs (kerekszemű)
700 ml tej
300 ml víz
1 db vanília (rúd kikapart belseje)
160 g barna cukor
80 g vaj (puha)
200 ml tejföl
5 db tojás
1 csipet só

A rizst nagyon alaposan megmossuk, majd feltesszük főni a tej-víz keverékben, a vaníliarudat, és csipetnyi sót hozzáadva.

Ha puhára megfőtt, kivesszük a vaníliarudat ( még használjuk, nem dobjuk ki ! ), a rizst egy nagy keverőtálba tesszük és kihűtjük.

Ezalatt elkészítjük a tojásos krémet.

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, vajat, a kikapargatott vanília magokat, és jól kikeverjük.

Beletesszük a tejfölt, és ezzel is elkeverjük.

A tojásfehérjéket nagyon kemény habbá verjük.

A kihűlt rizshez hozzáöntjük a tojásos krémet, alaposan beledolgozzuk, majd beleforgatjuk óvatosan a habot.

Egy magasabb falú tepsit, vagy sütésálló edényt ( én teflon bevonatost használtam ) kikenünk vajjal, és belesimítjuk a rizst.

Előmelegített sütőbe tesszük, és aranybarna tetejűre megsütjük. 180 fokon légkeveréses sütőben.

Tálaláskor, ízlés szerint lekvárt teszünk a felfújtra és köré is.
Nagyon finom krémes állagú lett. Imádtuk!