Kolbászos bableves

Kolbászos bableves

Történet:
Bableves, borsóleves nálunk bármikor készülhet, mindig jó étvággyal elfogyasztjuk. Natúr, csülökkel vagy kolbásszal jöhet. Gondoltam megosztom veletek a sajátos receptemet. 🙂

4 Személyre

Hozzávalók a leveshez:
50 dkg száraz tarkabab
10-15 dkg füstölt kolbász
sárgarépa /ízlés szerint/
fehérrépa/ízlés szerint/
zellergumó /ízlés szerint/
karalábé /ízlés szerint/
4-5 db fokhagymagerezd
petrezselyem
zeller zöldje

rántáshoz:
3 evőkanál liszt
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pirospaprika
kevés étolaj
apróra vágott petrezselyem
Levesbetéthez /galuskához/:
2 db tojás
só és annyi liszt, amennyit a tojás felvesz

Elkészítése:
A száraz tarkababot előző nap este vízbe áztatjuk. Egy nagyobb fazékba beletesszük az áztatott babot, majd vizet engedünk rá. Félpuhára főzzük a babot, majd ezután az összes többi levesbe valót beleszórjuk, kicsi vízzel még felöntjük és addig főzzük, amíg a bab is és a zöldségek is puhára főnek.Persze, addigra a kolbász is megfő. 🙂
Ezután elkészítjük a rántást/kevés olajon megfuttatjuk a lisztet, majd az összenyomkodott fokhagymát is beletesszük, legvégén pedig a pirospaprikát és a petrezselyem leveleket is, kicsit pirítjuk/. Összekeverjük, majd vízzel felöntjük.
Mindezt a forrásban lévő levesbe tesszük és hagyjuk, hogy szétfőjön benne. A forrásban lévő levesbe a tojásos masszát, mokkáskanállal beleszaggatjuk. Jópofa „duci” galuskákat kapunk így.
A levest, tálaláskor petrezselyem és zellerlevelekkel meghintjük.
Nagyon jó étvággyal elfogyasztjuk. 🙂