Klasszikus oroszkrém torta kicsit másképp

Klasszikus oroszkrém torta kicsit másképp

Történet:
Mikulásnapi meglepetésemhez tartozott ez a finomság és ahogy ígértem meg is osztom veletek.
Így karácsony közeledtével, akár lehet egy ünnepi torta is. Lehet, hogy újra elkészítem? 🙂

Hozzávalók egy 25 cm-es tortaformához:
Piskótához:
6 db tojás
12 dkg cukor
fél csomag sütőpor
15 dkg liszt

Krémhez:
3 dl tej
10 dkg cukor
fél csomag vaníliás pudingpor
1 teáskanál zselatin
5 dl hideg habtejszín
2-3 csomag habfixáló
fél dl rum vagy pár csepp rumaroma
10 dkg mazsola
10 dkg cukrozott narancshéj
fél narancs reszelt héja

Díszítéshez:
1 db narancs
1 db kivi

Elkészítése:
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből a cukorral kemény habot verünk, majd beletesszük a sárgáját, végül pedig a sütőporral elkevert lisztet is.

A masszát egy 25 cm-es sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, elegyengetjük és 170 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük.
Kihűlés után 3 egyenlő részre vágjuk.

A krémhez a tejből, cukorból, vaníliás pudingporból pudingot főzünk. Ha kihűlt , robotgéppel kicsit kihabosítjuk.
A zselatint megduzzasztjuk fél dl hideg vízben, majd felmelegítjük. A tejszínt kemény habbá verjük, a habfixáló hozzáadásával.
A pudingba keverjük a rumot, a mazsolát, a kandírozott és friss narancshéjat, illetve a tejszínhab 2/3-át, majd beleforgatjuk a zselatint is.

Ezzel a krémmel megtöltjük a tortát két rétegben úgy, hogy jusson az oldalára és a tetejére is egy vékony réteg.

Hűtőszekrénybe tesszük, minimum fél órára.

A maradék tejszínhabból egy csillagcsöves nyomózsákkal habrózsákat nyomunk a torta tetejére. Ezeket a habrózsákat naranccsal és kivivel díszítjük.

A recept, Urbán Gábor cukrász (Centrál Kávéház) újra gondolása alapján vált valósággá nálam, egy pici változtatással, a hozzávalóiban és formájában.

Isteni volt! 🙂