Készítsünk csokit otthon!

Készítsünk csokit otthon!

Történet:
Úgy gondoltam, ezzel a recepttel megéri ismét “bekopogtatni” és vendégeskedni a “pont hu, Cunimama konyhájá”-n. 🙂 Zselyke mondja így. Már a lánykáim születése előtt is foglalkoztatott az egészséges(ebb) táplálkozás témája, de amióta megszülettek, igen fontossá vált számomra. Olyannyira, hogy néha már Cunimamát is az “őrületbe kergetem” vele – ha a gyerekeknek is szánt ételekről van szó. 🙂

Melyik gyerkőc nem szereti az édességet, a csokoládét? Nekem még nem volt szerencsém találkozni e téren válogató lurkóval. Természetesen az enyémek is odavannak értük… Ha itthon készítek édes finomságot, a finomított kristálycukrot teljes mértékben mellőzöm és helyette nyers nádcukrot vagy nyírfacukrot (xilitet) használok. Az alábbi házi csoki is a fenti sorok szellemében készült. 🙂 Íme a recept, amelynek eredetije az “elixír” magazin júliusi számában jelent meg, némi változtatást eszközöltem benne.

Hozzávalók:
14 evőkanál folyékonnyá olvasztott kókuszzsír (beszerezhető bármelyik bio boltban és a dm-ben is)
5 evőkanál natúr kakaópor
5 evőkanál kókusztejpor (az eredeti receptben 10 ek. natúr kakaópor szerepel és nincs benne kókusztejpor)
5 evőkanál kókuszreszelék
2 evőkanál bármilyen cukor
1-2 maréknyi aszalt gyümölcs (mazsola, áfonya, aprított füge, datolya, aszalt szilva, stb. – én aszalt goji bogyót szórtam bele, melyet a gyerekek önmagában nem voltak hajlandóak megenni, de így, simán. 🙂
1 marék aprított mandula, dió- vagy mogyoróféle (én itthon szeletelt mandulát és napraforgómagot találtam, hát ez került bele)
csipet só
3 tk. őrölt fahéj
1 vaníliarúd kikapart belseje
kevés reszelt gyömbér (a gyerekek miatt nem mertem bátrabban használni)

Elkészítés:
A folyékonnyá olvasztott kókuszzsírba beledobunk mindent és jó alaposan összekeverjük. A masszát tepsibe öntjük, én egy kb. 24×14 cm-es-be helyeztem és alá sütőpapírt is tettem, így pofon egyszerű lesz elválasztani. Legalább fél órára hűtőszekrénybe helyezzük, megdermed, törhető és ehető is, mint bármelyik bolti táblás társa. Ami azonban a legfontosabb, hogy nem előre, géppel és tömegesen gyártott, hanem otthon, a saját kezünk által. A gyerkőcöket is bele lehet vonni a készítésbe, nagyon élvezik a kutyulást és a végén jót falatozhatnak a saját kis kezükkel készült finomságból. 🙂 Míg el nem felejtem! A kókuszzsír olvadási hőmérséklete 25 fok, tehát nyáron célszerű azonnal fogyasztani, ami pedig megmarad, mehet vissza a hűtőbe. Mi csak egyszer tettük vissza a hűtőbe. 🙂