Kacsamáj, ahogyan drága anyósom készítette…

Kacsamáj, ahogyan drága anyósom készítette…

Történet:
Pár héttel ezelőtt az egész család lázban égett, mivel Encsikém benevezett a “I love Balaton 2x”, Balatonalmádiban megrendezett átúszásra. Összegyűjtöttük a Picikéinket, Zsombikát, Csengét , Zselykét és elautóztunk Almádiba. Útunk Cece felé vezetett, ahol láttunk rengeteg híres cecei dinnyét is. Majd hazafelé veszünk, gondoltam…aztán tényleg vettünk is… :-), de mit vesz még a jó magyar ember a dinnyeárusnál? Na, mit? 🙂 Hát, amit kap…és mit kap?
Hízott kacsát… kap… 🙂

Hozzávalók:
hízott kacsa mája / ez esetben a máj közel 70 dkg-ot nyomott/
kacsa zsírja
1 nagy fej hagyma
kb. fél liter tej
kevés liszt

Elkészítése:
Sütés előtt a májat – nagyságától függően – két-három darabba vágjuk. Egy nagyobb edénybe helyezzük és ráöntjük a tejet. Kb. 1 órát, de az sem baj, ha többet, állni hagyjuk a tejben.
Majd kivesszük, leitatjuk róla a tejet és kevés lisztben átforgatjuk.
Lábosban a kacsa zsírját kissé felforrósítjuk, majd beletesszük a máj szeleteket. A vöröshagymát 4 felé vágjuk és azt is beledobjuk a zsírba, a máj mellé. A májat 1-2-szer átforgatjuk és kb. 12 perc alatt finom puhára sütjük. A hagyma közben szeletekre sül benne.
A máj, a liszt bevonatából enyhe kérget kap, belül viszont isteni puha.
Tányérra szedve sózzuk, mellé helyezzük a sült hagyma szeletkéket. Friss paprikával és paradicsommal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!