Gesztenyepüré torta Dédipapának

Gesztenyepüré torta Dédipapának

Történet:
Ígéretem ellenér most nem visszamegyek az időben, hanem a jelenben folytatom a “cunimamakonyhaja.hu” feltöltését… 🙂
A hétvégén édesapám 89. születésnapját ünnepeltük, szűk családi körben. Természetesen nekem kellett a “meglepetés tortát” prezentálnom.
Mondhatom nyugodt szívvel, hogy nagyon finomra sikerült! 🙂

Hozzávalók:
A krémhez
25-30 dkg porcukor
3 dl tej
1 csomag Puding Vaníliás
50 dkg fagyasztott gesztenyemassza (natúr)!
2 evőkanál rum
20 dkg margarin vagy vaj

A tésztához:
2 evőkanál keserű kakaópor
6 evőkanál finomliszt
fél csomag sütőpor
6 evőkanál porcukor
6 tojás
10 dkg margarin vagy vaj
A tepsi kikenéséhez
finomliszt
margarin vagy vaj
A tetejére
2 evőkanál keserű kakaópor…én Holland kakaóport használok
3-4 evőkanál kristálycukor
6 dl habtejszín
3 csomag Habfixáló, 1 csomag vanillin cukor

Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, ez elektromos habverővel maximális fokozaton 3-4 perc. Az olvasztott, de nem meleg vajat vagy margarint belecsurgatjuk, 1-2 percig tovább keverjük.
A lisztet a sütőporral és a kakaóval összeforgatjuk, egyharmadát az előzőekre szitáljuk, de még nem keverjük el.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a masszára kanalazzuk, óvatosan összeforgatjuk.
A többi kakaós lisztet és tojáshabot ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.

Egy nagy tepsit vajjal vagy margarinnal kikenünk, belisztezünk, és a tésztát rásimítjuk

Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C), kb. 20 perc alatt megsütjük.

A krémhez a pudingport a tejben, 10 dkg porcukorral ízesítve sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk.

Ne a pudingos zacskón feltüntetett eljárással, hanem így, ahogy ide leírtam…Fontos!

A puha margarint vagy vajat először magában, majd a többi porcukorral keverjük habosra. A fölengedett, puha gesztenyemasszát átpasszírozzuk, a cukros vajhoz vagy margarinhoz keverjük, a hideg vaníliakrémmel együtt, és rummal ízesítjük.
Én gépi tésztakeverővel néhány percig még átkevertem, hogy kellemesen krémes állagú legyen.

Egyenletesen a tésztára kenjük.

A tejszínt kemény habbá verjük, először a habfixálót, majd apránként a cukrot szórjuk bele. Egyenletesen a gesztenyekrémre simítjuk, a tetejére kakaóport szitálunk, és rövid időre behűtjük, hogy egy kicsit megdermedjen. Én egy éjszakán át hagytam pihenni a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek.

Forró vízbe mártott késsel tortaszelet formára vagy kockára vágjuk.

Mind a 10 ujjunkat megnyaltuk az elfogyasztása után.

Az ötlet valahonnan internetről jött, saját ízlésemre formálva… 🙂