Történet:
Ma egy jéghideg, frissítő nyers zöldséglevessel ugrom be. „Tizenpár” évvel ezelőtt, egy családi, autós, spanyolországi kirándulás alkalmával ettem életemben először. Beleszerettem. Ebben a forróságban igazán üdítő. Íme a gazpacho egyik változatának receptje:
Hozzávalók:
6 db nagyobb méretű paradicsom
1 db kígyó uborka
1 fej lila- vagy vöröshagyma
1 kápia vagy kaliforniai vagy zöldpaprika
1 vastagabb gerezd fokhagyma
8 ek. extra szűz olívaolaj
4 ek. balzsamecet
só
bors
Elkészítés:
a zöldségeket nagyobb darabokra vágom – kivéve a fokhagymát -, egy jókora méretű salátástálba kotrom – kivéve a fokhagymát, megsózom ízlés szerint, továbbá ráöntöm az előzőleg összekevert 4 evőkanál olívaolajat a 4 evőkanál balzsamecettel. Jól összeforgatom, a tálat lefedem és kb. 24 órára a hűtőbe teszem. Másnap előveszem, újra jól átforgatom, picit megborsozom – én tarkaborsot őröltem rá -, rálöttyintem a fennmaradó 4 ek. olívaolajat, hozzáadom a fokhagymát is és mindezt turmixgépbe öntöm és jól összedolgoztatom. Az én turmixgépem edénye viszonylag kicsi űrtartalmú, ezért három részletben adagoltam bele a zöldségeket és a művelet végén összeöntöttem. Aki sűrűnek érzi, felöntheti jéghideg vízzel, amivel érdemes újra átmixelni. Én nem öntöttem hozzá vizet, de hűtőbe raktam még egy kis időre és így, hidegen fogyasztottuk. Díszítésnek/levesbetétnek uborkakockákat dobálhatunk bele vagy pirított kenyérkockákat vagy egy-egy szelet zöldpaprikát. Mi kétszersültet ropogtattunk hozzá. Olvastam egy olyan receptváltozatot is, ahol egy szikkadt „ciabattát” tépkedtek nagyobb darabokra és szintén hozzákeverték a megsózott, a balzsamecetes-olívaolajos öntettel meglocsolt zöldségekhez és azzal együtt hagyták állni a hűtőben egy napot. Én nem mertem így elkészíteni, mert nem szeretem az „ázott kiflis” ételeket. 🙂 Persze, ki tudja, Spanyolországban anno, milyet ettem. Ha az eredeti spanyol recept így szól, valószínűleg az ázott kenyeret is beleturmixolták… Ne kerüljön élelmiszer a kukába, ne menjen kárba a kissé megszáradt pékáru!
Ezt a változatot a mindmegette.hu és a nosalty.hu oldalakon olvasott receptek alapján ollóztam össze.