Epres túrós mascarponés tál

Epres túrós mascarponés tál

Történet:
A hétvégénk Gábor fiam 40. szülinapjáról szólt. “Meglepetés partit” szerveztem neki és a szűkebb családunknak is. A hely, ahol voltunk igazán különleges hely volt…furcsa, de mintha nem is Dunaújvárosban lettünk volna… Pedig itt voltunk, de ha pontos akarnék lenni, akkor inkább “Pentelén” vettünk részt egy kis időutazásban… 🙂 A cukrászok által elkészített “hokipálya” mellé én is sütöttem 2 nagy tálca süteményt. Ebből az egyiket megosztom veletek is, aztán majd a másikat is… 🙂

Hozzávalók:
Tésztához:
•8 tojás
•8 ek liszt
•8 ek cukor

Krémhez:
•50 dkg mascarpone
•60 dkg túró
•10-15 dkg porcukor
•2 kk vaníliaaroma vagy bourbon vaníliás cukor

Tetejére:
•40 dkg eper
•1-2 cs színtelen tortazselé

Elkészítése:
1.A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgájába beletesszük a cukrot, habosra keverjük, majd a lisztet is beletesszük.
2.A masszába óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Kivajazott és lisztezett sütőformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 30 perc). 180 fokon légkeveréses állásban.
3.Tálcára borítjuk, és hagyjuk kihűlni. A mascarponét a porcukorral simára keverjük, és belekeverjük a túrót és a vaníliaaromát. A torta tetejére simítjuk.
4.Gyümölccsel ízlés szerint díszítjük, és a tortazselét a zacskón lévő útmutató szerint elkészítjük, majd a tetejére öntjük. Hűtőben hagyjuk megdermedni.

A tálcás epres túrós annyira jól sikerült, hogy másnap meg kellett ismételnem, tortaformában megsütve. Az arányokat megtartva 5 tojásból készítettem, a képeken ezt is láthatjátok. 🙂