Történet:
Kedves családom „kiidegel” már a kelt tésztás süteményekkel. 🙂 Hol batyut, hol buktát, hol pedig kalácsot kell sütnöm… 🙂 Legutóbb Papa kedvéért sütöttem, lekváros és mákos-lekváros buktát.
Egy kedves ismerősöm is kért már rá, hogy a „tuti” kelt tésztás receptemet megoszthatnám már a „cunimamán” is. 🙂 Íme….:
Kb. 4 Személyre
Hozzávalók
1 kg liszt
5 dkg élesztő
2 tojás
4 dl tej
1 evőkanál zsír vagy vaj
só
5 dkg cukor
1 dl olaj
Töltelék:
15 dkg darát mák
ízlés szerint cukor
1-2 evőkanál lekvár, mindez összekeverve.
Ha csak lekvárosat akarunk, azt ízlés szerint adagoljuk, de túl sok ne legyen, mert kifolyik a tésztából sülés közben.
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba átszitáljuk, a két egész tojást beletesszük, a cukrot is hozzáadjuk. Majd a zsírt vagy a vajat is, kevés sót szórunk bele. Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük azt is, a tejet folyamatosan adagolva, közepesen kemény tésztát dagasztunk. Én még 1 dl olajat is beledagasztok, puha és lágyabb lesz tőle.
1 órán át hagyom kelni, lehetőleg meleg helyen.
Ha megkelt a tészta, akkor kinyújtjuk kb. 1 cm-es vastagságúra. Majd közepes /ízlés szerinti nagyságúra/ téglalap alakot vágunk belőle.
Megtöltjük töltelékkel, majd a két végüket picit behajtva feltekerjük a buktácskákat.
Kivajazott, vagy zsírozott tepsibe szorosan egymás mellé tesszük őket és 180 fokon /légkeveréses/ kb. 25-30 percet sütjük, amíg aranybarna nem lesz a tésztánk teteje.
Ezek a bukták lekvárosak és mákos-lekvárosak voltak. Voltak… 🙂