Történet:
Piliscsabáról jelentkezem egy finom, sajtos-magvas keksz receptjével. A vasárnapi ebéd után sós sütire, sőt, leginkább pogácsára vágytunk, de ahhoz lustának éreztem magam, eszembe ötlött azonban az alábbi remek, általam egyszer már megsütött rágcsálnivaló. A receptet attól a kedves barátnőmtől kaptam, akitől az édes zabpelyhes kekszét is, amely szintén megtalálható itt, a „cunimamán”.
Hozzávalók:
· 20 dkg zabpehely darálva;
· 25-30 dkg reszelt sajt (nekem éppen Trappista és Gouda volt itthon)
· 5 evőkanál graham liszt (nekem teljes kiőrlésű tönkölyöm volt)
· 3 púpozott evőkanál tejföl
· 2 tojás;
· 1/3 csomag sütőpor;
· só (2 csapott kávéskanál);
· 1-2 maréknyi napraforgómag, lenmag, szezámmag (ízlés szerint);
Elkészítés:
Az alapanyagokból tésztát formázok, a tál tetejére folpackot teszek, 1-2 órára vagy akár egy éjszakára is a hűtőbe teszem. 200 fokra előmelegítem a sütőt. Vizes kézzel diónyi nagyságú golyókat formázok, villával a tepsiben lelapítom. Egy pohárba vizet készítek és kekszenként a villát belemártom, hogy ne ragadjon a villa a kekszhez. A tetejét megszurkálom. Kb. 15-20 perc alatt pirosra sütöm, figyelni kell, nehogy megégjen.
Jó étvágyat hozzá!