You are currently viewing Dédipapa halászléje:)

Dédipapa halászléje:)

Történet:
Amíg én Kanadában „éltem”, addig itthon a családom élte a mindennapjait. 🙂 Apukámnál, minden év május 1-jén összejön a család Kulcson és a „Család feje” halászlevet főz. Ennek már hagyománya van nálunk. 🙂 Az alábbiakban megosztom veletek az „eddig titkos” receptjét. 🙂

Hozzávalók:
2, 3 db kisebb hal, nem baj, ha más-más fajta
3 kg ponty (jó, ha 2 db 1,5 kg-os)
10 db közepes vöröshagyma
5 db Halászlékocka
2 dl paradicsom püré
2 db vastaghúsú pirospaprika (nem Kaliforniai)
3 evőkanál őrölt édes paprika

csípős paprika
széles metélt

Elkészítés:
Alap lé:
A halakat megpucoljuk, a nagyhalakat szeletekre vágjuk, a hagymákat
megpucoljuk, és durvára összevágjuk, a vastaghúsú (nem Kaliforniai)
paprikákat a magok nélkül összeaprítjuk.

A kis halakat, a nagy halak fejét és a fark részét, valamint a
felaprított vöröshagymát, és a vastaghúsú pirospaprikát annyi vízzel,
hogy ellepje, feltesszük főni.

Ha felforrt, kb. 20-25 percig forraljuk, utána levesszük a tűzről. A
halakat kicsontozzuk, majd a csont nélküli húst, a hagymát, a paprikát
bot mixerrel felaprítjuk, majd a lével együtt hűtőszekrénybe tesszük
egy éjszakára.

Készre főzés:
Másnap az egészet beletesszük egy nagyobb (kb. hat-, nyolc literes)
edénybe, bográcsba, majd 1,5 liter vízzel felforraljuk. Ha felforrt,
bele tesszük az őrölt piros paprikát, a paradicsom pürét és a halászlé
kockákat, majd addig főzzük, míg egynemű levet nem kapunk.

Ekkor beletesszük a halszeleteket, és lassú tűzön enyhe forrásban
15-20 percig főzzük.

Főzés közben ízlés szerint sózzuk. Közben nem keverjük, mert
összetörnek a halszeletek, hanem a bogrács forgatásával keverjük.

Amikor kész, tálaljuk. Vagy nem friss kenyérrel, vagy főtt, széles
metélttel. Ízlés szerint csípős őrölt paprikával ízesítjük.

Jó étvágyat!