You are currently viewing Csicseriborsópörkölt fokhagymás, tahinis hajdinával…

Csicseriborsópörkölt fokhagymás, tahinis hajdinával…

Történet:

Az őszibarackos sárgadinnyelevest követte az alábbi főétel.

Hozzávalók:
A pörkölthöz:
2-3 ek. (olíva)olaj
két közepes fej vöröshagyma apró kockákra vágva

őrölt pirospaprika
6 szem koktélparadicsom félbevágva
1 doboz konzerv csicseriborsó, a levétől megfosztva, átöblítve, lecsöpögtetve (ha nem konzerv formában szerzed be, előző este be kell áztatnod, különben sosem fő meg. 🙂 Én még sosem próbáltam a konzervet, ez az egy doboz is hónapok óta állt a kamránkban, most, hogy hirtelen kellett vmi ebédet kiötölnöm és összedobnom, nagyon jól jött. :-))

A hajdina körethez:
kb. fél-3/4 bögre hajdina
só, esetleg szárított, aprított zöldségkeverék, vagyis só és ízfokozómentes vegeta
2 gerezd fokhagyma passzírozva
őrölt, pirított szezámmag (tahini, de nem a krémes változat)

A pörkölt
Elkészítése:

A hagymát sóval és pirospaprikával üvegesre párolom/pirítom, beledobálom a koktélparadicsomot, összeforgatom, hagyom, hogy levet eresszen a paradicsom és sűrűsödjön a szaft; mindez pár perc alatt megvan. Jöhet bele a csicseri, összeforgatom, 1-2 perc alatt összeforralom és el is zárhatom a tüzet alatta.

A hajdina körethez:
Elkészítése:
kb. másfél-kétszeres mennyiségű vízben főzöm meg a hajdinát legalacsonyabb lángon, fedő alatt, kb. tíz perc alatt a sóval és a zöldségkeverékkel. Alatt-alatt. 🙂 Ennyi idő után meg is puhul és a vizet is magába szívja. Miután elkészült, érdemes löttyinteni rá egy kis olívaolajat, bár nem fő össze, nem ragad le. Én úgy készítettem, hogy a két gerezd zúzott fokhagymát megpirítottam olívaolajon külön 1-2 perc alatt és ezt beleborítottam a hajdinába és jól összekevertem. Tálaláskor szórtuk meg ízlés szerint az őrölt, pirított szezámmaggal.

Az uborkasalátához másfél kígyóuborkát és 4-5 szál újhagymát mostam meg alaposan, az uborkát legyalultam héjastul, az újhagymát vékony karikákra szeleteltem, tálba szórtam, megsóztam, meglocsoltam extra szűz olívaolajjal és balzsamecettel.

Megterítettem, majd Balázzsal és a kislányokkal jól is laktunk, minden elfogyott. Egészségünkre vált. 🙂