Céklafasírt

Céklafasírt

Történet:
Kíváncsivá tett az alábbi ételrecept, meg is sütöttük és érdemesnek találtam arra, hogy hosszú idő után újra bebocsátást kérjek Cunimama honlapjára. 🙂 Télen gyakori vendég étkezőasztalunknál a cékla. Leginkább sütőben sütjük egészben, alufóliába csomagolva. Így lesz belőle alapanyag, kiindulópont. Múlt heti vasárnapi ebédünk fő fogásának előkészületei is így indultak. Legkedvesebb gyermekkori barátnőm küldött egy céklareceptes linket, melynek felfedése után azonnal döntöttem: ezt elkészítjük hétvégén. Nem bántam meg. 🙂

Hozzávalók:
– 40 deka cékla reszelve (előtte 200 fokos – lehet légkeveréses is – sütőben, alufóliába csomagolva, egészben, héjastúl – persze jó alaposan megmosva 🙂 – megsütjük egy óra alatt, majd megpucoljuk és lereszeljük)
– egy közepes fej vöröshagyma egészen apróra kockázva
– 10 deka parmezán vagy grana padano sajt reszelve
– 4 gerezd fokhagyma összezúzva
– 40 deka édeskrumpli szintén reszelve (ezt is megsütöttem sütőben, ennek elég 15-20 perc)
– 2 tojás
– 10 deka teljes kiőrlésű tönkölyliszt
– só, bors, petrezselyem
– a sütéshez olívaolaj vagy kókuszzsír

Elkészítés:
mindent egy tálba borítunk, jól összedolgozzuk, kis gombócokat formázunk, felhevítjük az olajat vagy zsiradékot és alacsony lángon mindkét oldalát jól átsütjük. Ebből az adagból nekem 33 db tallérom/fasírtom lett.

Az eredeti receptet az alábbi linken találjátok. Néhány hozzávalót megmásítottam, pontosabban az itthon fellelhető készleteimhez igazítottam.

http://kifoztuk.hu/receptjeink/item/ceklafasirt

Kislányaim sajnos nem lelkesedtek a sültekért, pedig az összetevőket külön-külön mind egy szálig szeretik. Talán válogatós kedvükben voltak… Balázzsal viszont 8 híján felfaltuk az összeset. 🙂 Másnapra maradt ez a bizonyos 8 darab, jót is tett az egy napos pihenő, ha lehet, még jobban összeértek az ízek, ettünk volna még… 🙂

Köretként lilahagymás barna basmati rizst kínáltam, friss petrezselyemmel, szárazon pirított szezámmaggal.”