Történet:
A pacalt vagy nagyon szeretik, vagy nagyon utálják…e két kijelentés között nincsen középút…persze ez az én meglátásom. 🙂
De, mi is az a „pacal”? Lássuk csak:
Hozzávalók:
konyhakész pacal
csülök darabok /mindkettőt lehet kapni Kanadában, SUPERSTORE vagy WALMART áruházláncolatokban/ na és persze, itthon szintén/
fokhagyma
hagyma
paradicsom és paprika
pirospaprika
vörösbor /FONTOS/ Kanadában az egyetlen vörösbor, amit árulnak üzletekben az a Szekszárdi vörösbor :)/
só és bors olaj
Elkészítése:
A hagymát megfonnyasztjuk az olajon, majd pirospaprikát szórunk bele. Ezután a csülök darabokat beletesszük kicsit megfőzzük víz hozzáadásával majd megkeverjük és hozzáadjuk a konyhakész pacalt is. A megpucolt fokhagymát valamint a felszeletelt paprikát és paradicsomot is beletesszük, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Legvégén beleöntjük a vörösbort, természetesen ezt is ízlés szerint. Kb. 4 órán át folyamatos kevergetés mellett, főzzük addig,amíg sűrű szaftja nem lesz.
”
Pacal (marhapacal)
A marha összetett gyomrát nevezzük pacalnak. Pontosabban a kérődző állatokét, mert több állatnak van ilyen része.
Németül: Kuttel(n), angolul tripe, törökül skembe, lengyelül flaki, olaszul trippa és még sorolhatnánk. Ebből aztán ki is derül, hogy a magyar pacalpörköltön kívül bizony más ételek is léteznek eme sokak számára gusztustalan hozzávalóból. A svájci, olasz és francia konyha sokkal több elkészítési módot ismer, mint a magyarok és a legelegánsabb éttermekben is van pacal.”
Az alábbiakban én a kanadai pacalpörkölt elkészítési módját osztom meg veletek..de lehet, hogy kedves honfitársaimnak ez nem lesz újdonság? 😉
A hozzávalókat és az elkészítés módját itt találhatjátok meg: