Solar Gold Zrt.

Hungarian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
2013. december 27., péntek 18:47

Moose paprikás/canadai moose-ból/ magyar módra...

Írta: 
Értékelés:
(8 szavazat)

Történet:
Amikor októberben elindultam haza Kanadából, előtte teljesítettem családom kérését. Mégpedig: " Mama hozzál haza valamilyen vadhúst"! Na, de milyet?

Moose-t, stoneship-et, caribou-t vagy bear-t? azaz: jávorszarvas, hegyibirka, rénszarvas vagy medve legyen? Ugyanis ez volt a repertoárban, vagyis a vadászok ezeket lőtték akkoriban. :-) A másik "fogas" kérdés pedig az volt.. és hogyan hozom el Kanadából Magyarországra? Kérdésemre gyorsan megkaptam a választ: Engedéllyel. :-) Whitehorse-ban a hatóságok engedélyezték számomra, hogy a választott vadhúsokból max. 3 kg-ot fagyasztott állapotban a repülőgépre felvigyek és haza hozzam. Igy indultam el... az írásos engedéllyel a táskámban..majd...sikeres landolás után, a vadhús olyan állapotban került elő a bőröndöm mélyéről, ahogyan Whitehorse-ban belekerült. 36 órát utaztam.... :-) Ezt követően került sor a paprikás elkészítésére.. :-)

 

Hozzávalók:
Másfél-két kg. moose /jávorszarvas/
3 fej közepes vöröshagyma
2 db paprika
2 db paradicsom
só, bors, pirospaprika
fokhagyma
4-5 szem borókabogyó
4-5 szem szegfűszeg
1 késhegynyi kakukkfű
2-3 db babérlevél
olaj

Elkészítése:
A húst megmosom, a hártyákat eltávolítom és 1,5-2 cm nagyságú kockákra vágom. A hagymát megpucolom és kockákra vágom, majd az olajban üvegesre pirítom, kevés só hozzáadásával. Beleszórom a pirospaprikát, megkeverem. Majd a húst is, kicsit párolom. Vizet öntök hozzá, kb. annyit, hogy ellepje. Beleteszem a fűszereket, paradicsomot, melyet előtte apró kockákra vágok, majd 1 db zöldpaprikát félbevágva. Közepes tűzön puhára párolom. Közben sóval és borssal ízesítem. Vízet utánapótolom, de nem levesszerűen. A legvégén pedig a zöldpaprikát kicsumázom és karikákra vágva a tetejére szelem.
Aki szereti 2-3 db megmosott cseresznyepaprikát is tehet bele, amit viszont nem kell elvágni előtte.

Ízlés szerint kenyérrel, burgonyával, vagy nokedlivel tálalhatjuk.

A moose paprikás egy részét megettük már korábban, másik részét pedig, Szenteste előtti napon falatoztuk be. :-)

teritek moosehusmagyar

Megjelent: 865 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. december 27., péntek 18:54
Desszerteket sütni főételeket,leveseket főzni

Azt mondják, hogy igazán jól sütni főzni csak az tud...aki szeretetből teszi ezt...es aki szereti azt vagy azokat az embereket, akinek vagy akiknek ezt teszi. Én örömömet lelem benne..

 

Isten tudja borito

Rólam

cunimama2015   qrcode

Azt mondják, hogy igazán jól sütni főzni csak az tud...aki szeretetből teszi ezt...es aki szereti azt vagy azokat az embereket, akinek vagy akiknek ezt teszi. Én örömömet lelem benne..

Az ételeimhez a borokat a Cey-Bert Róbert Gyula: Magyar borok és ételek harmonizációja c. könyve alapján ajánlom.

Címkék

This Browser is not good enough to show HTML5 canvas. Switch to a better browser (Chrome, Firefox, IE9, Safari etc) to view the contect of this module properly