Solar Gold Zrt.

Hungarian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Főételek

Főételek (50)

Történet:
Hogy kinek miért kell diétáznia, azt mindenki döntse el maga... :-) Interneten szörfölve találtam ezt a receptet, amit kicsit "felturbóztam"..na nem annyira, hogy ne legyen megfelelő diétázni akaróknak... Minden esetre nagyon finom lett...szerintem... :-)

Történet:
Imádom az olaszos ételeket. Ritkán főzőm őket, de most "adta" magát a dolog. Kinyitottam a hűtőszekrény ajtaját, na és mit találok ott? Csirkét, paradicsomot, sajtot... :-)

Történet:
Pár héttel ezelőtt az egész család lázban égett, mivel Encsikém benevezett a "I love Balaton 2x", Balatonalmádiban megrendezett átúszásra. Összegyűjtöttük a Picikéinket, Zsombikát, Csengét , Zselykét és elautóztunk Almádiba. Útunk Cece felé vezetett, ahol láttunk rengeteg híres cecei dinnyét is. Majd hazafelé veszünk, gondoltam...aztán tényleg vettünk is... :-), de mit vesz még a jó magyar ember a dinnyeárusnál? Na, mit? :-) Hát, amit kap...és mit kap?
Hízott kacsát... kap... :-)

Történet:
Nagyon szeretjük a csirkehúst, de most egy kicsit másképpen szerettem volna elkészíteni. Unalmas már a pörkölt, a sült csirke... :-) Régi receptek között keresgélve, bukkantam rá erre a könnyen elkészíthető, ámde nagyon zamatos ételre.

Történet:
Van úgy az ember, hogy nem sok kedve van semmihez sem. Se főzni se sütni, se vásárolni. Ettől függetlenül enni, inni kell. Ebből az érzésből és az otthon lévő "ebből-abból" kerekedett ez a finomság, mely 2 főre szóló. :-)

2014. január 23., csütörtök 20:14

Őzpörkölt

Írta:

Történet:
Egy kedves kolléganőm, Margitka testvére vagy unokatestvére... (?) vadász. Pár héttel ezelőtt Margitka megkérdezte tőlem, hogy szeretem-e a vadhúst? Hogy lehet ilyen kérdést nekem feltenni? Válaszoltam neki...de nem értette... :-) Én viszont nagyon is tudtam, miért mondtam ezt, hiszen Kanadában a hosszú kintlétem alatt, rengeteg vadhúst ettem, mivel csakis vadászok vettek körül, akik folyamatosan elláttak finom vadételekkel..... :-) Így természetes volt, hogy elfogadtam egy kisebb őzet. :-)

Történet:
Imádjuk a töltött káposztát, az év bármely szakában megfőzzük és megesszük. Nemcsak ünnepek alkalmából. Ezt a töltött káposztát meg különösen, hiszen anyósom nagyon-nagyon régi, és különleges receptje alapján készítjük minden alkalommal.

Történet:
Még mindig 2013. Karácsonya. Nálunk hal nélkül nem karácsony a karácsony! Halászlében a ponty a "menő", különlegességben pedig a lazacfilé viszi el a "pálmát" :-)

Történet:
Karácsonykor elkészített ételeim között találhatjátok meg, a "sertéssült Californiai módra" nevű :-) húsos finomságot is. Ennek leírásánál említettem ezt a különleges köretet, amellyel tálaltam a sültet.

Történet:
Folytatódik a karácsonyi ételek felsorolása. Most egy kis sertéssültet készítettünk, különleges pácban...és különleges körettel... :-)

Történet:
Még mindig Klári és Matyi van a "porondon" ,azaz névnap-születésnap utólagos megünneplése alkalmából készült ételek sora... :-)

Történet:
Folytatom Klári és Matyi tiszteletére készített ételek "sorát",amik az elmaradt ünnepek alkalmából készültek. A kacsamájat én mindig úgy készítem el, ahogy anyósomtól láttam. Mindenki így szerette és szereti a családomban. :-)

Történet:
A múlt hétvége a születésnapomról szólt. Cunimama születésnapjáról... :-) Így, természetesen sütésről és főzésről is. Most hosszú lenne felsorolni mik készültek a konyhámban, de majd szépen sorban meg fogom osztani veletek. :-)

Történet:
Kanadából való hazaérkezésem után, az első hétvégét a kislány unokáimmal töltöttem, Csengével és Zselykével. Mi legyen a menü? Tettem fel a kérdést édesanyukájuknak... :-) ...hát többek között ez volt a kívánság... :-)

Történet:
Székelyudvarhelyen ettük azt a nagyon finom pisztrángot, rókagombamártással. Említettem, hogy köretnek puliszkát kaptunk. Ami annyira finom volt, hogy annak a receptjét is elkértem. Az erdélyi emberek nagyon kedvesek, és természetesen meg is kaptam tőlük. Ime:

Történet:
Tegnap, a székelyudvarhelyi ebédünk előételét osztottam meg veletek. Ma viszont, ezt a finomságot olvashatjátok.

Történet:
A mélyhűtőben volt, úgy fél kilóra való oldalas, de úgy gondoltuk most szakítunk a hagyományainkkal, és nem simán sült oldalast sütünk, hanem valami különlegeset. Igy, ez lett az oldalasból... :-)

2013. augusztus 29., csütörtök 16:51

Tzatziki

Írta:

Történet:
Már elbúcsúztam a görög vasárnaptól, de közben meg rájöttem, hogy a legfontosabbat, ami nem maradhat ki a görög ételek közül...kihagytam. Ez pedig a Tzatziki. Mi magyarok öntetként, salátaként tartjuk számon, a görögök, pedig előételként fogyasztják.

Történet:
Finisbe érkezett a görög vasárnap...ez a húsgolyócska igazából inkább magyarnak számít, bár a fűszerek miatt, akár görög is lehetne. Mindenesetre tetszetős finomság. :-) Nevezzük magyar-görög húsgolyóknak. :-)

Történet:
Igértem végre a húsimádóknak is görög ételt. :-) Illetve a görög ételek vasárnapján, ezt a finomságot készítette el Klári, Athénból. :-), amit egyébként én "Sült tarja görögös-magyarosan" neveztem el.

Történet:
Folytatom a görög ételek receptjeinek megismertetését. :-) Lehet, hogy megjegyzitek azt, hogy de jó a "vegetáriánusoknak", mert eddig csak nekik kedveztem, de eljön majd a "húsevők" ideje is... :-)

Történet:
Folytatom a görög-magyar nap receptjeinek megosztását. Persze hozzátartozik ehhez, hogy Klári - aki nem mellesleg Athénban, a Magyar Nagykövetségen dolgozik - igen finoman főzi a görög ételeket, jól megtanulta az elmúlt több, mint 25 év alatt... és csak súgom Nektek..magyar nő létére, ha ránéztek, nem mondjátok meg róla, hogy nem görög... :-) Na jó, értsétek úgy, ahogy akarjátok! Szerintem, Klári magyarnak és görögnek is megállja a helyét...úgy kinézetileg, mint "gasztronómiailag" is. Csinos is, és jól is főz! :-) Na, ezt akartam leírni.. végre kinyögtem :-)

Történet:
Tegnap még rekkenő hőség volt. Nem ismétlem örökké magam, de kinek van kedve ilyenkor bármit is csinálni…viszont, a kertben nőnek a kisebb-nagyobb tökök :) és, hát abból illik valamit készíteni. Tökfőzelékhez viszont nem volt kedvem, így nem maradt más hátra, mint a rántott kicsike kis tököcskék… :)

Történet:
Az elmúlt hétvége is a hőségről szólt és arról, hogy kinek mihez van kedve, ebben a borzasztó melegben. Sejtem a válaszokat… :) Víz…víz…víz és vízpart… görögdinnye…Na, ezzel tudok szolgálni… :) Íme, a könnyű és finom salátának a receptje.. :)

Történet:
Ezen a nyáron már sokszor leírtam azt, hogy nagyon meleg van. De, most tényleg meleg van! :) Nincs is kedvem semmi komoly étket magamhoz venni. Sem mennyiségben sem másban. Berohantam a boltba, és gyorsan pakoltam mindent, amit láttam „miniben”. Szó szerint miniben! :)

Történet:
Nyáron nem szeretek a házban főzőcskézni, elég sütni is bent… :), nem hogy még főzni is. Na szóval, szeretem a szép nyári napokat, amikor a kertben lehet szabad tűzön alkotni, és aztán azt az alkotást jó étvággyal el lehet fogyasztani. :) Ilyen étel a „csevap” is.

Történet:
Ma korábban haza indultam az irodámból, kicsit fájt a fejem, kicsit nem jól éreztem magam. :) Betértem a közeli üzletbe, ahol a szokásos vásárláson felül, belekerült a kosaramba, egy jó kis olasz különlegesség.. :), pármai sonka, lehelet vékony szeletekben csomagolva. Mit teszek ilyenkor, hát mellé helyezek egy kisebb sárgadinnyét is, :) és mindjárt jobban érzem magam tőle! :)

Történet:
Gyümölcs, zöldség, fűszernövények…mind mind jól esik nekem, nyáron különösen. Rozmaring, bazsalikom, paradicsom megtalálható a receptemben. :)

Történet:
Ma igen sűrű napom volt. Délután, egyetlen nővérkémért kellett ebben a hőségben, Budapestre utaznom, ugyanis ma érkezett a repülőgépe Athénból. :) Óh…szegénykémet mennyire sajnáltam ezért… :) Na, szóval időm egy szál sem, így egy gyors vacsira futotta, nézzétek csak. :)

Történet:
Nincs túl meleg mostanában itthon. Ennek ellenére, mégsem kívánom a nehéz ételeket. Ma este úgy döntöttem, hogy „olasz” vacsorát készítek, olasz hozzávalókból. :) Nagy sikere volt…legalábbis nálam. :):)

Történet:
Húsvétkor megmaradt pár szelet besózott karaj, mi is legyen vele? A kamrából előkerült egy üveg saját eltevésű lecsó, néhány szem burgonya…hmm… gyors és finom vacsorát rittyentettünk belőle. :)

Történet:
Meggyszószt imádjuk, túrót imádjuk, de az utóbbit már tudjátok. Szóval, valamelyik nap kiemeltem a fagyasztóból egy csomag mélyhűtött /saját termésű/ meggyet, a hűtőszekrényből egy csomag túrót és ez lett belőle. :)

Történet:
Már annyira elegem van ebből a télből, ebből az undok időjárásból. Valami vidám és színes vacsorára vágytunk. A kamrában is még ott áll néhány üveg befőtt, ezekkel is kell kezdeni valamit. :) Imádjuk a tejberizst is…hát akkor a feladat adott. Színek játék: a fehér, a sárga, a barna, a zöld csak az ételben, és akkor nem beszéltem a tálalásról…:) Jöhet a tavasz! :)

Történet:
Thaiföldi tyúkhúsleves…aztán pulykatekercs. Wok , mint főző és sütőedény előkerült a konyhaszekrényből, ami ezeket a finomságokat eredményezte. :)

Történet:
Már nagyon hosszúra nyúlik ez a tél, alig várom, hogy kitavaszodjon és eljöjjön a nyár is. Nosztalgiával gondolok az utazásainkra is, különösen az elmúlt nyár „retro nyaralására”. Ennek örömére elővettem azt a képemet, amin megörökítettem az utazásra készült ételeimet és amit most megosztok veletek is. :)

Történet:
Hm…csirkemáj..! Kislányként, csak ezt szerettem. Nagylányként, már mást is megettem. Fiatalasszonyként néhányszor, el is készítettem. Anyaként, már rendszeresen meg is főztem. Nagymamaként, mindenkivel meg szerettettem. :)

Történet:
Tavaly Kanadában jártam, ahol a vendéglátóm nagyon finom steak-et készített nekem. Az igazi Észak-amerikai steak receptje, egyenesen Yukon Tartományból érkezett, CuniMama konyhájára. Ehhez foghatót , még sehol nem sikerült ennem. :)

Történet:
Most ilyenem van. Vagyis, vágyom a régi ízekre, vágyom a gyerekkoromban oly gyakran „előforduló” ételekre. Egy picikét másképpen elkészítve, egy picikét másképp tálalva, de ugyanúgy szeretve és élvezettel elfogyasztva. :)

Történet:
Gyerekkoromban nagyon nem szerettem a tökfőzeléket. Valahogy, felnőttkoromban sem tudták megszerettetni, velem. Fiatalasszony koromban, egyszer anyósom unszolására megkóstoltam, az ő általa készített tökfőzeléket. :) Azóta szeretem! :)

Történet:
Nagyon szeretem az oldalast fokhagymásan, sertés zsírban megpárolva és megsütve. :) Most, azonban nem volt itthon sertés zsír, olajban viszont nem akartam megsütni. Így került sor arra, hogy az oldalast kicsit másképp, kicsit más ízesítéssel és más eljárással sütöttem meg.

Történet:
Nagyon szeretem a sertés szűzérmét …és ez a recept igazi különlegesség, a vajas-szegfűszeges-mézes ananásszal. Bármikor meg tudnám enni, nem kell ehhez ünnepnek lennie! :)

Történet:
Gyuri Papa interneten böngészett és talált egy neki kedves különlegességet. Úgy gondolta, hogy ezzel a recepttel meglepi a családot és némi módosítással el is készült ez az igazán finom főétel. :) Ugyan azt írtam, hogy bort kedvelőknek ajánljuk, de nekem például gyümölcsös sörrel nagyon jól esett.

Történet:
Családunk felnőtt tagjai szeretik a kocsonyát, de nem ám akármilyen kocsonyát! Anyósom tuti receptje alapján, nagyon finomat tudunk készíteni. Ilyenkor, februárban még nagyon is aktuális ennek elkészítése. :)

Történet:
Nem is olyan régen a facebook-on láttam ezt a fajta sült burgonyát , nagyon megtetszett. Ezért úgy gondoltam, hogy én is megpróbálkozom vele. Nem sűrűn fordul elő velem, hogy csak magamnak főzök, de most ez is megtörtént. :)

Történet:
Szerintetek van olyan ember, aki ne szeretné a csirkepaprikást? Szerintem nincs! Mi is így vagyunk ezzel, nagyon szeretjük, bármikor, bárhol megennénk. Most kicsit másképp, kicsit „megvariálva” készítettem el úgy, a paprikást, mint a köretet is. Azt hiszem mindenkinek ízlett, mert elfogyott egy evésre. :)

Történet:

Kislányom kérésére, aki már 2 gyermekes anyuka J készítettem el ezt a finom ételt. Mondván, hogy pici unokáimnak is ízleni fog, neki láttam ennek a kicsit „macerás” ételnek.  Mit mondjak? J Nagyon megérte! J

Történet:

Internetet böngészve talált rá Gyuri papa erre a receptre, mely csak küllemében és tálalásában tér el, a hagyományos tepsis burgonyától.

Történet:

Nagyon szeretjük a fokhagymás sült húsokat, de mindig ugyanaz a recept már kissé unalmassá válik.Az íz hatás hasonló, de mégis más kulináris élményt ad, az alábbiakban leírtak:

Történet:

 

Január közepe van, már nagyon várom a tavaszt, éppen ezért fokozatosan hangolódom rá a tavaszi ízekre. Persze ebben családom is partner, kívánjuk a színes ételeket, ami egyben a hangulatunkat is javítja. Bár..amúgy is vidám család vagyunk…mamával az élen.

Történet: Szerettem volna valami különlegeset, valami mást Szilveszter estéjén. Ami, egyébként hétköznapokon is igen jól „hangzik” és jó étvággyal fogyasztható!  J

Isten tudja borito

Rólam

cunimama2015   qrcode

Azt mondják, hogy igazán jól sütni főzni csak az tud...aki szeretetből teszi ezt...es aki szereti azt vagy azokat az embereket, akinek vagy akiknek ezt teszi. Én örömömet lelem benne..

Az ételeimhez a borokat a Cey-Bert Róbert Gyula: Magyar borok és ételek harmonizációja c. könyve alapján ajánlom.

Címkék

This Browser is not good enough to show HTML5 canvas. Switch to a better browser (Chrome, Firefox, IE9, Safari etc) to view the contect of this module properly